Підписано Меморандум про співробітництво між органами державної влади та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування про покращення ефективності управління землями

У Кропивницькому 20 серпня 2024 року під час проведення засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України підписано Меморандум про співробітництво між органами державної влади та всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування про покращення ефективності управління землями. Документ підписали керівники Мінекономіки, Мінагрополітики, Держгеокадастру, Державної податкової служби, Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації громад, Української асоціації районних та обласних рад та Асоціації об’єднаних територіальних громад.

У сфері земельних відносин документ передбачає три важливі блоки, а саме інвентаризацію земель територіальних громад, нормативну грошову оцінку земель, відновлення державного контролю за використанням та охороною земель.

З питань інвентаризації сторони домовилися щодо вироблення концептуальних та методичних напрацювань стосовно оформлення документів при здійсненні інвентаризації земель територіальних громад та створення необхідних умов для її проведення.

Також Меморандумом передбачено удосконалення методики проведення нормативної грошової оцінки щодо деяких категорій земель, що дозволить не втрачати надходження до місцевих бюджетів. Сторони висловили готовність вдосконалити функціонал надання витягів з НГО щодо переліків земельних ділянок у користуванні/власності одного суб’єкта, що значно спростить ведення діяльності землекористувачами. З цією метою домовлено про здійснення спільного напрацювання змін до нормативно-правових актів.

Ще одним важливим блоком визначено питання відновлення державного контролю за використанням та охороною земель. У цьому напрямі передбачено ініціювати відновлення інспекційних заходів, а також спільно з асоціаціями напрацювати механізми утворення органами місцевого самоврядування структурних підрозділів виконавчих органів сільських, селищних, міських рад з державного контролю за використанням та охороною земель.

Належна реалізація заходів, передбачених Меморандумом, дозволить залучити додаткові джерела для наповнення дохідної частини місцевих бюджетів.